Bevaring av mangfoldet i den Engelske park

Skøyen Terrasse Boligsameie er utrolig heldige som har den vakre «Engelske Park» – eller som noen kaller den – Skøyenparken – som vår nærmeste nabo.

I parken er det en unik gammel flora og et fantastisk fugle- og dyreliv.

For best å kunne ta vare på dette videre, både her – og i Oslos andre parkområder, er det nå innført strengere regler for hvordan man skal ta gjøre dette ved at bl.a. trær/grener ikke skal kuttes med mindre det er fare for de som måtte ferdes på de etablerte stiområdene; et hvert tre som felles skal bli liggende på stedet, som «hotell» for områdets insekter mm.

Av den grunn vil bl.a. de lange trestokkene/kubbene som ligger bak nr 39 ikke bli fjernet og det er heller ikke lov for noen andre å fjerne dem for å bruke dem som fyringsved eller liknende.

Anita Rekdal, grøntansvarlig i sameiet, har i denne uken hatt befaring med to representanter fra Oslo Kommune, parkforvalteren og sjefsbiologen i Bymiljøetaten, og gått gjennom arealet som ligger bak blokkene 38 – 39.

Det kom frem at i de etablerte «blomsterbedene» i skogranden der inneholder noen planter og busker som er på svartelisten av Kommunen og Artsdatabanken. Vi ble bedt om at disse må fjernes.

Det var bl.a. også noen etterlevninger bl.a. av den tidligere «jaktede» krøll-liljen, som tidligere har vært et problem i skogranden og videre innover i mange år.

Dette oppryddingsarbeidet ble startet opp umiddelbart etter møtet, og vi har nå allerede fått fjernet de fleste av disse plantene/buskene.  Vi må imidlertid i lang tid følge med på disse områdene og etterluke, slik at vi får med oss alt av røtter, det vil ta tid, men vi er i gang.

Vi vil i neste omgang få oversendt fra Kommunen en komplett liste over de planter/busker som er svartelistet i slike tilfeller.

De artene som vi i første omgang nå fjernet – og som må holdes helt borte fra området var:

  • Krøll-liljer
  • Fagerfredløs
  • Mispler, kryp og ikke krypende
  • Gravmyrt
  • Tuja

Vi har også fjernet noen av syrinbuskene.

 

Det var imidlertid også gledelig at flere av de planter/busker vi hadde der var helt «ufarlige» – og så får vi i stedet passe ekstra godt på dem!

Som et prøveprosjekt ble vi også enige med Kommunen om at vi til neste år skulle slå plenen bak 38 og 39 noe sjeldnere enn øvrige plener, men man kan samtidig ikke drøye det mer enn ca 3 uker, for ellers vil alt uønsket ugress ta overhånd, løvetannen vil så seg noe som overhodet ikke ønskelig.  Å skulle få til en «bie-eng» krever mer enn å slenge ut bie-vennlige frø på plenene. Kommunen selv har forsøkt dette flere steder hvor resultatet har vært at jordstykker måtte graves opp, noe som er et krevende arbeide.

For også i fremtiden å kunne bevare det flotte mangfoldet vi har, og samtidig spille på lag med Kommunen og deres ønsker om bevaringen av parkmiljøet vårt, skal enhver fremtidig beplantning i skogranden avtales på forhånd med Styrets grøntansvarlig.

Ta gjerne kontakt med styret eller direkte med vår grøntansvarlig: Anita Rekdal, anita@rekdal-farhang.no, +47 907 41 220